Blog

Milieukeur is top!

Na uitvoerige studie hebben Milieu Centraal en de Alliantie Verduurzaming Voedsel (een samenwerkingsverband van voedselproducenten, handel en retail) hun ei gelegd: er zijn 11 betrouwbare voedsel keurmerken, zogenaamde top keurmerken. Milieukeur is daar één van. Hoera! In het ‘woud’ aan keurmerken is nu ordening geschapen, en er is een definitief eind gemaakt aan de enorme wildgroei van keurmerken en labels. De consument weet nu eindelijk waar hij of zij aan toe is bij aankopen in de supermarkt.

Dat klinkt natuurlijk te mooi om waar te zijn, en zover is het helaas nog niet. De degelijke publicatie van Milieu Centraal is wel een geweldige start om onderscheid te maken met betrouwbare keurmerken. Het is een goede duw in de rug voor keurmerken die aan de hoogste onafhankelijkheidseisen voldoen, zoals Milieukeur. Of de consument zich daar meteen naar zal gedragen valt af te wachten. Belangrijk is vooral dat producenten en supermarkten hierin de lead nemen, en dus ook zelf afscheid nemen van de vaak zelf bedachte labels en keurmerken die niet in die lijst van 11 voorkomen. Dat zal nog wel enige moeite kosten.

 

Een goed keurmerk bestaat natuurlijk niet alleen bij de gratie van een betrouwbare inhoud, en een hoge mate van onafhankelijkheid, en de bereidheid van producenten om daarin te investeren. Een goed keurmerk vraagt evenzeer voldoende belangstelling van de markt, en dus brede toepassing en bekendheid. Daar zal Milieukeur de komende tijd ook hard aan werken.
Het geluk wil dat supermarkten dankzij acties van onder andere Greenpeace afgelopen zomer voor een deel van het assortiment grote stappen zetten in verduurzaming, onder andere ook met Milieukeur. Daarmee zal de bekendheid en acceptatie van Milieukeur hopelijk snel toenemen, en dat is uiteindelijk de belangrijkste voorwaarde voor waardering door de consument. Keurmerken zijn zeer afhankelijk van vertrouwen, dat moeten we ons goed realiseren.Gijs Dröge
Directeur

Plaats hier uw reactie