Blog

Doe maar lekker duurzaam!

Vandaag ontving ik van onze gulle vriend Gaston van de Postcodeloterij een duurzaam cadeautje, mede namens onze nationale grootgrutter Albert Heijn en onze internationale producent van onder meer een groot aantal voedingsmerken, Unilever. Een envelop van de Postcodeloterij: ik heb wat gewonnen! Het blijkt een (h)eerlijke cadeaukaart en een zakje duurzame… gedroogde spaghettimix met een onduidelijk bedrijfsduurzaamheidslabel (Sustainable Partnership) voor de 2,3 gram gedroogde wortels en de 11 gram tomaat die dit product bevat.

Nu moet je een gekregen paard nooit in de bek kijken maar in dit geval bekroop me toch het gevoel dat ik tot voeding uit pakjes word verleid.

Een oproep ‘Doe maar lekker duurzaam!’ begeleidt met beeld van duurzamere producten. Enkele verse producten op de voorgrond en een uitstalling van zakjes en pakjes van bekende merken quasi bescheiden op de achtergrond.
Je hoeft alleen nog maar ‘biologische gehakt toe te voegen en biologische spaghetti en…. ‘eventueel’ …paprika en courgette’.

Bij duurzaam en gezond eten was het toch belangrijk dat we vooral meer groenten zouden gaan eten??? Per persoon 250 gram per dag. En zouden die eventueel toegevoegde groenten ook aantoonbaar duurzamer (zoals biologisch of Milieukeur) geteeld mogen zijn? Zijn de voedingsbedrijven soms bang dat we zouden ontdekken dat je met verse groenten en wat verse kruiden net zo makkelijk zelf een lekkere duurzame spaghetti bolognese kan fabriceren, zonder een pakje?

Gelukkig mogen we met de (h)eerlijke cadeaukaart niet alleen pakjes maar ook verse duurzamer geteelde groenten kopen bij Albert Heijn. Ik stel voor dat we lekker zelf duurzaam doen met veel duurzamer geteelde verse groenten en kruiden. Dan kan je ‘met dit cadeau genieten van een duurzamere maaltijd’… ‘vol met natuurlijke ingrediënten’.

Ik denk nog even na wat ik met het zakje ga doen. Of zal ik gewoon niet zeuren. En blij zijn met dit cadeautje vanwege de aandacht die er dankzij de inzet van voedingsmiddelenindustrie en retail voor duurzamere producten wordt gevraagd en de promotie van de ‘makkelijke pakjes’ op de koop toe nemen? Nou, vooruit dan, maar laat Unilever dan wel adviseren om lekker veel duurzamere groenten toe te voegen aan de spaghettimix.


Herman Docters van Leeuwen
Programma Manager agroketens
 

Ineke van der Bas
15-11-2016 18:53:56

Van harte eens met deze blog!

Plaats hier uw reactie