Nieuws & Persberichten

Komkommerkoningen uit Asten kiezen Milieukeur

Willy van Bussel en zijn broer Gert zitten al 30 jaar in het komkommervak. “We doen dat met passie”, zegt Willy. “Al zolang als we onze vader konden meehelpen, werken we in de komkommerteelt.” Afgelopen jaar is de volledige teelt van hun bedrijf Snack Productsgecertificeerd met Milieukeur.

In hun huidige bedrijf telen de broers 2,4 hectare komkommers, waarvan 1,1 hectare snackkomkommers oplevert en 1,4 hectare bestemd is voor de zogenoemde Q&Me komkommer. “Q&Me-komkommers hebben een vollere smaak dan gewone komkommers”, vertelt Gert. “Dit kun je herkennen aan de donkergroene schil: hoe donkerder, hoe meer smaak. Ook als je de komkommer doorsnijdt kun je dit zien: het vruchtvlees is niet wit maar lichtgroen. De Q&Me komkommers bevatten meer droge stof en minder water dan een normale komkommer. Tijdens de teelt hebben Q&Me komkommers meer voeding gekregen dan gewone komkommers. Daarom hebben Q&Me komkommers twee keer zoveel vruchtvlees.”

Snackkomkommers
Naast deze komkommers hebben de gebroeders Van Bussel zo’n zeven jaar geleden de stap gezet naar de teelt van snackkomkommers. Deze komkommer is een klein ras komkommer en dus niet zoals sommigen denken, een jonge komkommer. “Hij is ongeveer tien centimeter lang”, zegt Willy, “en is bedoeld om als gezonde snack in de markt te zetten. De snacktomaatjes zijn misschien al wat bekender, maar de snackkomkommer komt eraan. Zeker doordat we in overleg met onze afzetorganisatie Harvest House veel aan promotie doen op publieksevenementen, samen met collega-telers van snacktomaatjes en snackpaprikaatjes.”

Milieukeur niet gemakkelijk
“Vorige jaar besloten we dat wij onze teelten wilden certificeren onder Milieukeur”, vervolgt Willy. “Milieukeur is zeker niet het gemakkelijkste certificaat, maar het past binnen ons streven naar verantwoord ondernemen. Bovendien vroeg een afnemer erom. Om aan de eisen te voldoen, moesten we vooral voor onze administratie veel extra werk verrichten. Je moet namelijk alles wat je doet bijhouden en registreren. Daarnaast moesten we ons natuurbeheer rondom het bedrijf aanpassen. Ook daar mogen we bijvoorbeeld geen chemische bestrijding toepassen, maar moeten we onkruid maaien. Binnen ons bedrijf wordt al niet meer chemisch bestreden: dat doen we allemaal met biologische middelen. Naast deze eisen hebben de gebroeders Van Bussel ook veel aandacht besteed aan watergebruik en energie. “Zo moet je bijvoorbeeld regenwater maximaal hergebruiken en ook onze WKK installatie moest aan de eisen voldoen.”

  • Verkrijgbaarheid:
    Q&Me komkommers zijn onder meer verkrijgbaar bij diverse groentespeciaalzaken en supermarkten (C1000, Coop, Jumbo, Phicoop Jumbo, Plus) en bij Makro-vestigingen. Snackkomkommers zijn verkrijgbaar bij Marqt.
Milieukeur is zeker niet het gemakkelijkste certificaat
Terug naar overzicht