Nieuws & Persberichten

Ontwikkeling Milieukeur open teelt international

Er is een toenemende vraag van de Nederlandse retail om het jaar rond Milieukeur producten uit de open teelt te kunnen leveren. Er is al jaren Milieukeur teelt van sla, rucola en baby leaves in Spanje en Italië; in Duitsland wordt voor de Nederlandse markt peen geteeld.

Zuid-Europa
Op dit moment ontwikkelt SMK, samen met DLV Plant Milieukeur criteria voor de teelt van groente en fruit in Zuid-Europa. Hiervoor bezocht Stefanie de Kool – projectleider agro/food bij SMK – in maart van dit jaar een aantal Spaanse telers om te beoordelen welke aanpassingen er moeten plaatsvinden ten opzichte van het Nederlandse schema en in hoeverre de Spaanse bedrijven aan de Milieukeur criteria kunnen voldoen. Stefanie geeft een toelichting: “De Spaanse bedrijven zijn goed georganiseerd en zijn gewend om te werken met certificatieschema’s voor diverse Europese supermarkten. Milieukeur vraagt vaak net wat meer en integreert de verschillende duurzaamheidsaspecten in één schema. Dus niet alleen aandacht voor milieu of landschap of sociale aspecten, maar een combinatie daarvan. De Spaanse telers zien er het belang van in om goed voor hun productieomgeving te zorgen. Eén van de bedrijven zag de teelt volgens Milieukeur als de enige toekomst.”

Zuid-Afrika
Lilliane Ploumen, minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, ontving het eerste kistje Zuid-Afrikaanse Milieukeur druiven uit handen van Kees Rijnhout, directeur van Jaguar The Fresh Company uit Ridderkerk.In 2013 publiceerde SMK Milieukeur certificatieschema’s voor druiven en citrus in Zuid-Afrika. Het schema werd ontwikkeld op verzoek van Jaguar The Fresh Company en in samenwerking met lokale wetenschappers, SIZA (Sustainability Initiative of South Africa), telers en adviseurs. In januari 2014 kwamen de eerste Milieukeur gecertificeerde druiven naar de Nederlandse supermarkten; Dit najaar worden de eerste Milieukeur citrusvruchten verwacht. Een verdere ontwikkeling is een opschaling van Milieukeur druiventeelt naar andere productielanden zoals India, Egypte en Peru.

Kenia
Op verzoek van een Nederlandse importeur heeft SMK een project opgestart voor het ontwikkelen van een Milieukeur certificatieschema voor de teelt van plantaardige producten (onder meer haricots verts) in Kenia. Hierbij wordt samenwerking gezocht met lokale telers, adviesbureaus, wetenschappers en maatschappelijke organisaties. Ook wordt onderzocht of een aantal Keniaanse kruidentelers in principe kunnen voldoen aan de vraag van de Nederlandse markt naar Milieukeur gecertificeerde kruiden.

Terug naar overzicht