Nieuws & Persberichten

Handje Gezond haalt Milieukeur blauwe bessen

Milieukeur blauwe bessen uit de Peel

Wie op een mooie dag langs de Dorperpeelweg 15 in America fietst, kan een heerlijke tussenstop maken bij de familie De Kleijne. Voor een kop koffie met een stukje blauwe bessentaart bijvoorbeeld. De blauwe bessen die zij telen, zijn sinds kort gecertificeerd met Milieukeur.

Willy de Kleijne teelt samen met zijn vrouw, zijn zoon en twee vaste medewerkers zo’n tien verschillende rassen blauwe bessen. In het oogstseizoen (de maanden juli en augustus) vult hij dit team aan met twintig plukkers. Het bedrijf van de familie De Kleijne bestaat inmiddels uit 31 hectare. Bij de certificering is het gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen aan strikte banden gelegd. “In ons nieuwste deel hebben we daarom een aantal maatregelen genomen die ons hierbij gaan helpen”, vervolgt De Kleijne. “Zo hebben we de nieuwe aanplant op ruggen geplaatst. Denk maar aan de aspergeteelt, daar komt dit idee vandaan. Ook hebben we worteldoek gebruikt, dat zorgt voor minder onkruid en betere groei. En tenslotte hebben we de grond afgedekt met een luchtige grondsoort, die ook bijdraagt aan minder onkruid.”

Bemestingsplan
Het Milieukeur certificeringstraject vond De Kleijne goed te doen. “Een groot aantal zaken hadden we al redelijk op orde en meetbaar. Samen met onze kunstmestleverancier hebben we het bemestingsplan onder de loep genomen. Ook daarin konden we aan de eisen voldoen. Voor ons bedrijf hield de certificering vooral in dat er heel goed gekeken moest worden naar onkruidbestrijding. Daar hebben we echt een inspanning voor moeten leveren.” In de keuzemaatregelen profiteerde De Kleijne van de vele heggen rondom het perceel, en de ruime siertuin op het erf. “Voor dit soort dingen kun je bonuspunten verdienen in de certificering.”

Tandje extra
Over de reden waarom hij Milieukeur wilde voor zijn blauwe bessen vertelt Willy de Kleijne: “Ik wil kunnen aantonen dat ik net dat tandje extra bijzet voor het milieu. Er komen hier heel wat passanten langs, en tegenwoordig krijg je steeds vaker vragen over - bijvoorbeeld - bestrijdingsmiddelen. Nu heb ik zelf een hekel aan spuiten, en beperk dit dus tot het absolute minimum. Nu ik Milieukeur heb, kan ik het ook bewijzen.”

Ik wil kunnen aantonen dat ik net dat tandje extra bijzet voor het milieu
Terug naar overzicht