Nieuws & Persberichten

"Milieukeur stimuleert je goed na te denken over hoe en bij welke processen je zoveel mogelijk milieuwinst kunt halen"

Henk van Wetten uit het Zuid-Hollandse Piershil is een van de boeren waar Willem & Drees zaken mee doet. Van Wetten behaalde afgelopen augustus het Milieukeur certificaat voor de teelt van in totaal 17 hectare appels en peren. “Planmatig en doordacht te werk gaan is dé voorwaarde voor succes”, vertelt hij.
Toen Henk van Wetten vorig jaar aan Willem & Drees liet weten dat hij wilde opgaan voor Milieukeur reageerden de heren verheugd, zo herinnert de fruitteler zich. “Ik was al een aantal jaren bezig met duurzamer telen, zo voldeed ik al aan de eisen van het keurmerk GlobalGAP. Toch vroegen steeds meer klanten om Milieukeur. Vandaar dat ik ook daar werk van heb gemaakt.”

Op zoek naar milieuwinst
Niet alleen commerciële belangen leidden Van Wetten naar Milieukeur. “Ik ben ook wel een beetje een idealist”, erkent hij. “Ik ben ervan overtuigd dat die combinatie nodig is om het traject met goed gevolg te kunnen doorlopen. Milieukeur stimuleert je als het ware goed na te denken over hoe en bij welke processen je zoveel mogelijk milieuwinst kunt halen. Dan moet je je daar wel op willen toeleggen natuurlijk.”

De keuring is intensief, vindt Van Wetten. “Ik had al flinke ervaring met GlobalGAP en ik had me goed voorbereid, me goed ingelezen, overleg gehad met mijn adviseurs gewasbehandeling en alle plantenziektes en de mogelijke behandelmethodes in kaart gebracht. Waar het in feite om draait is dat je goed doordenkt hoe je tot de juiste hoeveelheid punten kunt komen”, zegt Van Wetten. Hij geeft een voorbeeld: “Ik ontkom er niet aan om enkele keren per jaar het bestrijdingsmiddel Captan in te zetten, dat levert mij minpunten op. Die compenseer ik onder meer weer door de natuurlijke vegetatie om de boomgaarden zo lang mogelijk te laten staan, zodat allerlei nuttige insecten daar hun gang kunnen gaan. Zoiets moet je in het voorseizoen al bedenken, anders ben je te laat en is de kans groot dat je niet de juiste scores haalt. Maar als je goed voorbereid aan de slag gaat, is het zeker haalbaar.”

  • Het complete artikel, ook met een interview met Drees Peter van den Bosch van Willem & Drees, verschijnt in de volgende editie van magazine SMK Nieuws.
Terug naar overzicht