Nieuws & Persberichten

Milieukeur aardappels krijgen drie sterren in Volkskrant

(Artikel overgenomen uit de rubriek SPUL / Volkskrant)

Milieukeur aardappelenBio-piepers of toch nog gifpiepers
Biologische aardappels zijn duurder dan gewone. Waarom zou je ze dan kopen? Er zijn toch allang geen gifpiepers meer?
In tegenstelling tot wat de telerorganisaties ons willen laten geloven, worden gangbare aardappels nog steeds heftig en frequent bespoten. Volgens Milieudefensie is dit de afgelopen jaren zeker niet verminderd. De aardappelteelt is verantwoordelijk voor 38 procent van alle pesticidengebruik in de Nederlandse landbouw, stelt het Planbureau voor de Leefomgeving. Het CBS en het LEI, onderzoeksinstituut van de Wageningse universiteit, berekenen voor consumptieaardappelen in 2012 en 2013 tussen de 11,1 en 11,6 kilo (werkzame stof) ‘gewasbeschermingsmiddelen’ per hectare. Hiertussen zitten nogal giftige lieverdjes, zoals het anti-schimmelmiddel Fluazinam en het insecticide Ethoprop, dat was verboden maar onder druk van de landbouwsector weer is toegestaan. Gangbare aardappels worden bovendien behandeld met giftige kiemremmers, om spruiten te voorkomen: het Voedingsbureau beveelt aan om ze altijd te schillen.

De bestrijdingsmiddelen in aardappels hebben ook grote gevolgen voor het milieu, zegt milieuadviesbureau Blonk Consultants. Zo brengen aardappelpesticiden flinke schade toe aan biodiversiteit en zorgen ze voor grote grond- en (drink)watervervuiling in Nederland. Mede doordat ze ook in onze voeding terechtkomen, betekent dit een ‘gezondheidsschade’ die in euro’s minimaal €380.000 per jaar is. De totale gezondheidsschade door pesticidegebruik in Europa is jaarlijks 78 miljoen euro.

Waarom wordt er zoveel gespoten? Moderne aardappels zijn watjes. Vooral de besmettelijke Phytophthora-schimmel kan zomaar een hele oogst vernietigen. Toch kan het anders. Aardappels met Milieukeur worden met maximaal 5,0 kg bestrijdingsmiddel (werkzame stof) per ha geteeld. Bovendien zijn alleen de minst belastende middelen toegestaan. Biologische telers gebruiken zelfs nul procent chemische middelen. Zowel Milieukeur- als biotelers zetten de aardappelplanten verder uit elkaar, waardoor ze minder schimmelgevoelig worden.

Goed nieuws. Aanstaande week bij de Groene Winkel in Zeist en op de Biobeurs, 21 en 22 januari in Zwolle, worden maar liefst zes biologische, Phytophthora-resistente aardappelrassen geïntroduceerd. Ze zijn resistent gemaakt door ‘veredeling’: voortdurend kruisen. De overheid subsidieert daarentegen de gentech-optie. Zo heeft de Universiteit van Wageningen door inplanting van genen uit oude rassen ook Phytophthora-resistente aardappels ontwikkeld. Resistente aardappels liggen helaas nauwelijks in de supermarkt: die hechten vooral aan de oude, vertrouwde (bespoten) rassen.
Gangbare aardappels hebben twee voordelen: ze zijn een stuk goedkoper én de opbrengst per hectare ligt twintig procent tot de helft hoger dan van bio-aardappels, zeggen milieu-onderzoeksbureau’s CE Delft en Blonk Consultants. En landgebruik is ook een belangrijke factor bij duurzaamheid. Of dit opweegt tegen het gifgebruik? Die keuze is aan u.

  • Prijs: bio-aardappels ca. € 1,- p. kg, gangbare ca. € 0,70 p.kg.
  • Oordeel: bio-aardappels ****, Milieukeur: ***, gangbaar: *
    Verkrijgbaar; natuurwinkels, supermarkten
Oordeel SPUL: Milieukeur ***
Terug naar overzicht