Nieuws & Persberichten

On the way to PlanetProof Proef

Op donderdag 30 augustus was er in Colijnsplaat de jaarlijkse Uiendag van het UIKC (Uien Innovatie en Kenniscentrum). Een aantal leden van het SMK-team plantaardige agroketens was aanwezig om een PlanetProof proef te bekijken. De Uiendag is een belangrijke ontmoetingsplaats van uientelers, zaadkwekers, afnemers, toeleveranciers, mechanisatiebedrijven en onderzoekers.

Het thema van de dag was ‘Het netto resultaat telt’. Aan de hand van de vele proeven die op de locatie van de Rusthoeve in Colijnsplaat werden getoond, konden bezoekers inspiratie opdoen ten aanzien van opbrengst- en kwaliteitsverbetering van de Nederlandse ui.

PLANETPROOF PROEF

Klik op de afbeelding voor de YouTube videoEen van de proeven die tijdens de Uiendag werd gepresenteerd was die van telen onder PlanetProof condities. Hierin werd de gangbare teelt van aardappelen en uien vergeleken met die volgens de eisen van PlanetProof. Een mooie kans om de uitvoering van het PlanetProof schema in de praktijk te bekijken! In de PlanetProof uienteelt werd meer gebruik gemaakt van mechanische onkruidbestrijding en werd de uienvlieg bestreden op basis van een waarschuwingssysteem. De proef werd opgezet door CZAV en uitgevoerd door proefboerderij Rusthoeve. Volgens de specialisten van CZAV was het voor zowel uien als aardappelen dit seizoen goed mogelijk om aan de duurzaamheidseisen van het schema te voldoen.
Ondanks de recente droogte zijn de resultaten van de proeven geschikt om te evalueren en eventuele knelpunten in kaart te brengen. En zo kunnen de resultaten van de proeven bijdragen aan verdere advisering van (toekomstige) PlanetProof telers en herziening van het certificatieschema.

  • Just Hamming - productmanager gewasbescherming bij CZAV - geeft een toelichting op de verschillen tussen gangbare teelt en die van On the way to PlanetProof voor aardappelen en uien in een YouTube video van AGRIO Akkerwijzer
Volgens CZAV was het dit seizoen goed mogelijk om aan de duurzaamheidseisen van het schema te voldoen.
Terug naar overzicht