Nieuws & Persberichten

Tulpen van Sam behaalt On the way to PlanetProof certificaat

‘Het keurmerk draagt bij aan onze duurzame uitstraling’

Tulpen- en bloembollenteler Sam Ruijter veilt deze winter voor het eerst tulpen met het On the way to PlanetProof certificaat. “We zijn enorm blij dat we het certificaat hebben gehaald”, zegt Sam. “Het keurmerk draagt bij aan de duurzame uitstraling van ons merk Tulpen van Sam.” Komende zomer brengt de teler ook zijn gecertificeerde bollen op de markt die in het najaar de grond in kunnen.   

“Als het gaat om kwaliteit, assortiment en duurzamer telen van tulpen en tulpenbollen, horen we al jaren bij de koplopers in Nederland”, zegt Sam Ruijter uit het Noord-Hollandse Slootdorp. “Maar tot voor kort profileerden we ons daar te weinig mee. Dat wilden we anders gaan doen. In 2015 lanceerden we ons nieuwe duurzame merk Tulpen van Sam, inclusief website. Daarbij wilden we ook kunnen aantonen dat we duurzamer werken, met een keurmerk dat écht iets voorstelt. We kwamen al snel uit bij On the way to PlanetProof.”

“On the way to PlanetProof gaat uit van heel duidelijk grenzen als het gaat om chemiegebruik, dat sprak me aan”, zegt Sam. “We zetten al weinig gewasbeschermingsmiddelen in, maar voor het behalen van het keurmerk hebben we nog meer gedaan aan de reductie. Ook zijn we overgestapt op ‘groenere’- minder schadelijke - middelen. Met resultaat, want we gebruiken momenteel 30% minder kilo actieve stof per hectare per jaar (inclusief de bolontsmetting) dan de maximaal toegestane hoeveelheid voor On the way to PlanetProof.”

Intussen blijft de teler werken aan het verder verduurzamen van zijn bedrijf. Zo bedekt hij zijn schuren momenteel met zonnepanelen. En hij zet zijn kassen in als energiebron. Als komende zomer zijn kassen leeg staan en de zon schijnt, dan wordt de warmte opgeslagen in de bodem met een Warmte Koude Opslag (WKO)-installatie. Vervolgens zet hij deze warmte in de winter weer in. Zo streeft de teler naar een 100 procent fossielvrij energieverbruik. “Ik heb de smaak van het duurzamer ondernemen flink te pakken, en sta open voor nog meer partijen die samen met mij en het keurmerk aan de slag willen”, zegt Sam.

“We willen kunnen aantonen dat we duurzamer werken, met een keurmerk dat écht iets voorstelt”
Terug naar overzicht