Nieuws & Persberichten

60.000 duurzame bloembollen in Zwolle

Deze week is ROVA (Regionaal Orgaan Verwijdering Afvalstoffen) gestart met het planten van ruim 60.000 bloembollen om de biodiversiteit in de stad te vergroten. Op vier plekken gaat ROVA de komende tijd wilde narcissen, krokussen en botanische narcissen poten met het keurmerk On the way to PlanetProof.

On the way to PlanetProof Bollen

De gemeente Zwolle wil de stad biodiverser maken en daarom is ROVA op 14 oktober begonnen met het planten van 62.500 bloembollen langs de Zwarte Waterallee, de IJsselallee, op Hessenpoort en in de binnenstad.

Wethouder Dogger: “De inwoners en bezoekers van Zwolle kunnen gaan genieten van dit vrolijke aangezicht in de stad. Belangrijker vind ik nog dat de bloembollen ervoor zorgen dat vroeg in het jaar de biodiversiteit in onze stad vergroot wordt.”

Waarom zijn bloembollen zo belangrijk?
De bollen komen uit in het vroege voorjaar. Dit is het moment dat de planten en struiken nog geen stuifmeel en nectar geven. De bollen helpen de bijen en andere belangrijke insecten om in het vroege voorjaar al gebruik te kunnen maken van deze stuifmeel en nectar. Op deze manier wordt de biodiversiteit vergroot. Naast de functie voor de biodiversiteit is het voor de mensen ook een prachtig gezicht om van te genieten.

Langs de Zwarte Waterallee en IJssallee wordt de botanische narcis gepoot. Deze bollen zorgen voor een kleurrijk beeld langs de weg in het voorjaar. Op Hessenpoort worden wilde narcissen gepoot. In de binnenstad worden op verschillende plekken krokussen gepoot om nog meer kleur te geven aan de binnenstad, de krokus bloeit als één van de eerste en daarom zeer belangrijk voor het insectenleven.

On the way to PlanetProof
Al deze voorjaarsbloeiende bloembollen zijn gekweekt volgens het keurmerk On the way to PlanetProof. Dit houdt onder andere in dat er geen neonicotinoïden toegepast zijn op de bloembollen. Bollen zonder keurmerk kunnen worden behandeld met dit bestrijdingsmiddel, dat giftig is voor de bijen. Om deze reden kiest Zwolle bewust voor bloembollen met het keurmerk On the way to PlanetProof.


Bron: gemeente Zwolle

Terug naar overzicht