Nieuws & Persberichten

HAK ontvangt als eerste fabrikant van potgroenten het certificaat On the way to PlanetProof

Duurzamer geteelde rode kool binnenkort verkrijgbaar. Deze week heeft groente- en peulvruchtenfabrikant HAK het On the way to PlanetProof certificaat ontvangen voor ‘Bewerkte en verwerkte producten’. De HAK rode kool is het eerste product in de categorie potgroenten met dit onafhankelijke keurmerk, en is binnenkort bij de supermarkten verkrijgbaar.


Rode Kool met on the way to PlanetProofHAK sprak eerder dit jaar de ambitie uit om uiterlijk in 2021, of zoveel eerder als mogelijk, al haar in Nederland geteelde zomer- en wintergroenten en peulvruchten verder te verduurzamen op basis van de teelteisen van On the way to PlanetProof. Die omschakeling is onderdeel van de duurzaamheidsstrategie ‘De Groene Keuken van HAK’. Adri den Dekker, directeur Inkoop, Landbouw en Duurzaamheid bij HAK, bevestigt dat alle zomer- en wintergroenten en peulvruchten die binnen de 125 kilometerstraal gesourced worden op de rol staan om voor de teelt gecertificeerd te worden. “Onze rode kool, die we vooral van On the way to PlanetProof telers rondom onze fabriek in Giessen en de Flevopolder betrekken, is dus vanaf nu gecertificeerd en vanaf begin november verkrijgbaar in de supermarkten.”


Positieve milieu-impact
De consument krijgt dankzij de nieuwe On the way to PlanetProof certificering een pot rode kool waarvan de inhoud duurzamer geteeld is en waarvan de milieu-impact positiever is. Dat wil zeggen: minder stikstof en fosfaat door beperking van mestgebruik, een gezondere en meer vruchtbare bodem, beperkt gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, schoner oppervlaktewater en meer nuttige insecten en vogels op het land, die als natuurlijke vijanden van ongedierte bijdragen aan een gezond gewas. Daarnaast leiden de stimuleringsmaatregelen van de On the way to PlanetProof teelt tot een lager energie- en waterverbruik.

De telers Wim en Johannes Straver, van landbouwcorporatie CIGTA, uit Almkerk oogsten de eerste On the way to PlanetProof rode kool voor groentefabrikant HAK. Uiterlijk in 2021 wil het bedrijf uit Giessen haar in Nederland geteelde zomer- en wintergroenten en peulvruchten op deze wijze verder verduurzamen.

Lees ook:

Terug naar overzicht