Herziening Milieuthermometer Zorg in lijn met Green Deal Duurzame Zorg 3.0
Gepubliceerd op: 22 januari 2025De Milieuthermometer Zorginstellingen en Ziekenhuizen is met ingang van 1 januari 2025 herzien. De nieuwste inzichten op het gebied van duurzamere zorg zijn verwerkt en het nieuwe certificatieschema is in lijn met de doelen uit de Green Deal Duurzame Zorg 3.0. De Milieuthermometer maakt de bedrijfsvoering van zorginstellingen en ziekenhuizen zichtbaar en blijvend duurzamer.
Via de Milieuthermometer kan een ziekenhuis of zorginstelling een certificaat behalen op het niveau brons, zilver of goud. Het gouden niveau is gekoppeld aan het officiële nationale keurmerk Milieukeur. De eisen van het certificatieschema worden periodiek herzien.
Wijzigingen Milieuthermometer versie 7
Hieronder staan de belangrijkste wijzigingen in het certificatieschema versie s.7.
Sterkere focus op goede organisatie rondom duurzaamheid
- De focus ligt voor diverse thema’s op de Plan-Do-Check-Act (PDCA) cyclus. Dit betekent dat organisaties duidelijke plannen maken en jaarlijks de voortgang evalueren, zodat bijgestuurd kan worden als dat nodig is. Het doel hiervan is te stimuleren dat beleid concreet wordt en acties niet van de agenda verdwijnen. Die evaluatie kan kort en krachtig om onnodig papierwerk te voorkomen.
- Ook de bottom-up en top-down organisatie van duurzaamheid is versterkt met meer aandacht voor Green Teams en taken van bestuur en MT.
Verbreding en verdieping van de inhoud
- De inhoud is verbreed met nieuwe duurzaamheidsthema’s, zoals het Groene Zorgproces met o.a. eisen voor Groene Verzorging en Verpleging (bijvoorbeeld voor gebruik van incontinentiemateriaal) en Groene Operatie Kamers (bijvoorbeeld vermindering van het energieverbruik van de luchtbehandeling).
- Voor zorgspecifieke onderdelen in de bedrijfsvoering zijn maatregelen toegevoegd. Dit is met name het geval voor het thema Circulair, zoals minder handschoenengebruik.
- Ook is er gekeken naar een betere toepasbaarheid van eisen in kleinschalige woonvormen.
- Het thema Voeding is flink uitgebreid met heldere ambities voor de eiwittransitie met als doel meer eiwit van plantaardige oorsprong in het voedingsaanbod.
- Ook op de energietransitie zijn concrete uitbreidingen gemaakt, zoals energiebesparing op beeldschermen en medische diepvriezers.
Meer focus op communicatie over duurzaamheid
- Bestaande en nieuwe communicatiemaatregelen in de Milieuthermometer Zorg zijn bij elkaar gezet. Dit maakt het makkelijker de communicatieafdeling van de organisatie te betrekken bij en deelverantwoordelijk te maken bij verduurzaming.
- Ook is er aandacht voor training en onderwijs van medewerkers. Dit sluit aan op één van de doelstellingen van de Green Deal Duurzame Zorg: het vergroten van bewustwording en kennis over de impact van de zorg op het klimaat en andersom.
In lijn met Green Deal Duurzame Zorg 3.0
Niveau zilver van de Milieuthermometer is volledig in lijn gebracht met de doelstellingen uit de Green Deal Duurzame Zorg 3.0. Dit betekent dat organisaties die de Green Deal getekend hebben daar uitvoering aan kunnen geven door de Milieuthermometer-eisen in de organisatie te borgen met een zilveren certificaat. Green Deals zijn een afspraken tussen de Rijksoverheid en andere partijen om duurzame plannen uit te voeren. De Green Deal Duurzame Zorg wordt gefaciliteerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en gedragen door de zorgsector. Certificering op niveau goud gaat nog een stap verder. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet een instelling per thema extra verplichtingen na komen, is er sprake van meer communicatie en meer transparantie naar buiten en moet de inkoop van groene stroom minimaal 30% zijn.
Inbreng van stakeholders
De Milieuthermometer Zorginstellingen en Ziekenhuizen is ontwikkeld en herzien door Milieu Platform Zorgsector (MPZ) in samenwerking met SMK (Stichting Milieukeur). Een advieswerkgroep van leden van MPZ heeft alle verplichte en optionele eisen onder de loep genomen en geactualiseerd. Daarna is de herziene Milieuthermometer vastgesteld door SMK. Verder hebben diverse stakeholders en brancheorganisaties uit de zorg, omgevingsdiensten en bedrijven bijgedragen aan de herziening.
Implementatie eisen
De herziene eisen gelden voor drie jaar tot 31 december 2027. Om bestaande certificaathouders de gelegenheid te geven de nieuwe eisen te implementeren is er een overgangstermijn van 12 maanden. Nieuwe certificaathouders moeten direct voldoen aan het herziene certificatieschema.
Waarom een Milieuthermometer?
Steeds meer ziekenhuizen, zorginstellingen en zorgprofessionals werken mee aan een duurzame zorgsector. De Milieuthermometer biedt een concreet instrument om de milieuprestatie en milieuzorg in zorginstellingen en ziekenhuizen structureel te verbeteren en aantoonbaar te maken. De Milieuthermometer stelt eisen aan diverse thema’s, zoals energiemanagement, (afval)water, afvalstromen en innovatie.