Zoeken

Heeft u vragen?

Neem hier contact met ons op. We helpen u graag.

Meest gezocht

Keurmerken en programma's

  www.smk.nl/certificatie/keurmerken-en-certificaten/

Over SMK

  www.smk.nl/over-smk/

Colleges van Deskundigen

  www.smk.nl/over-smk/colleges-van-deskundigen/

Contact

  www.smk.nl/contact/

Hoe de Colleges van Deskundigen van SMK werken aan betrouwbare keurmerken

Gepubliceerd op: 28 augustus 2024

SMK ontwikkelt en beheert duurzaamheidskeurmerken met strenge eisen en vaste controles. De keurmerken moeten op de eerste plaats betrouwbaar zijn, zowel voor de consument als voor de inkopers en de keurmerkhouders zelf. Ook is werkbaarheid belangrijk en is het een voorwaarde dat de eisen van het keurmerk transparant zijn. In dit hele proces spelen de Colleges van Deskundigen van SMK een uiterst belangrijke rol. Zij waarborgen verschillende invalshoeken en de onafhankelijkheid van een keurmerk.

Verantwoordelijk voor de inhoud

De Colleges van Deskundigen zijn verantwoordelijk voor het vaststellen van de inhoud en de ambitie van een keurmerk. Dit betekent dat zij vaststellen welke duurzaamheidsthema’s en objectieve criteria in een certificatieschema worden opgenomen en welke minimale eisen gelden voor deelname. Ook behandelen de Colleges vragen van certificatie-instellingen en deelnemers over hoe criteria geïnterpreteerd moeten worden. Om dit goed te kunnen doen, nemen zij kennis en visies vanuit verschillende belangenpartijen mee in hun besluiten.

Brede groep experts

De Colleges van Deskundigen van SMK bestaan uit experts die werkzaam zijn bij onder andere de overheid, maatschappelijke organisaties, brancheorganisaties, retailers en onderzoeksinstellingen. De brede achtergrond van de Collegeleden en de onafhankelijke rol van de Colleges borgt dat niet één partij bepalend is. 

De afbeelding hieronder laat zien welke sectoren vertegenwoordigd zijn in de drie Colleges van Deskundigen van SMK. Naast de overkoepelende sectoren zijn er Collegeleden die in de praktijk actief zijn, zij zijn bijvoorbeeld werkzaam als melkveehouder of in de kassenbouw. 

Drie Colleges van Deskundigen

De certificatieschema’s van de SMK-keurmerken komen tot stand onder verantwoordelijkheid van de Colleges van Deskundigen. Er zijn drie Colleges: één voor plantaardige producten, één voor dierlijke producten en één voor non-food producten en diensten. De Colleges komen meerdere keren per jaar bij elkaar. In die vergaderingen worden herzieningen voorbereid, inbreng vanuit inspraakrondes (zoals openbare hoorzittingen) behandeld en besluiten genomen over aanpassingen van de eisen. Ook andere onderwerpen komen aan bod: interpretatievragen, calamiteiten, klachten en de ontwikkeling van nieuwe certificatieschema’s of uitbreiding naar nieuwe productgroepen. Ondanks de diverse achtergronden van de Collegeleden stellen de Colleges besluiten vast op basis van consensus. Deze werkwijze laat zien dat er draagvlak is vanuit verschillende belangenpartijen voor de inhoud en ambitie van de keurmerken.