Zoeken

Heeft u vragen?

Neem hier contact met ons op. We helpen u graag.

Meest gezocht

Keurmerken en programma's

  www.smk.nl/certificatie/keurmerken-en-certificaten/

Over SMK

  www.smk.nl/over-smk/

Colleges van Deskundigen

  www.smk.nl/over-smk/colleges-van-deskundigen/

Contact

  www.smk.nl/contact/

On the way to PlanetProof draagt bij aan bescherming van de bij

Gepubliceerd op: 19 mei 2022

Het is morgen Wereld Bijendag. Een belangrijke dag waarop de Verenigde Naties – op initiatief van Slovenië – aandacht vraagt voor de bijen. Door middel van het onafhankelijke keurmerk On the way to PlanetProof dragen telers, boeren én consumenten bij aan de bescherming van de bij.  

Bloemranden langs de akkers en weilanden

Een van de thema’s van On the way to PlanetProof is biodiversiteit. De boeren en telers die On the way to PlanetProof produceren, zaaien bijvoorbeeld bloemmengsels rondom hun akkers en in hun weilanden en hangen insectenhotels op. Hiermee worden verschillende insecten, waaronder de bij, aangetrokken. De bijen zijn natuurlijke bestuivers van gewassen en zijn daarom onmisbaar in de landbouw.  

Bijvriendelijke planten

Naast het kopen van voedselproducten met het keurmerk, kunnen consumenten ook bijdragen aan het beschermen en aantrekken van bijen in hun eigen tuin, of balkon. Dit is mogelijk door bijvriendelijke planten te plaatsen. Inheemse planten zijn daarvoor het meest geschikt. Dat zijn planten die van nature in Nederland voorkomen. Hierdoor zijn ze goed afgestemd op de insecten die in Nederland voorkomen. Daarnaast is het belangrijk dat er gedurende het jaar elk seizoen bloeiende planten zijn. Gebruik dit overzicht van Milieu Centraal daarbij. Denk bijvoorbeeld aan enkelbloemige dahlia’s, klaprozen, komkommerkruid en rode klaver.  

Echter zijn niet alle zogenaamde bijvriendelijke planten goed voor de bij. Begin april zond Kassa hier een aflevering over uit. Een van hun tips is het kiezen voor planten met een keurmerk, waaronder On the way to PlanetProof. 

Het nut van bijen

Bijen zijn niet alleen de makers van honing. Ze spelen ook een belangrijke rol in voedselvoorziening, duurzame landbouw, biodiversiteit en een gezond milieu. Bij het vliegen van bloem naar bloem, neemt het insect stuifmeel mee aan haar poten en lijfje. Op die manier zorgt ze voor de bestuiving, waardoor vruchten kunnen groeien. Dit doet ze bijvoorbeeld bij aardbeien, appels, peren, kersen, frambozen en courgettes. Echter neemt de bijensterfte toe. Dusdanig, dat het zelfs een bedreigde diersoort is. En daarom is het belangrijk om actie te ondernemen. De Bijenstichting en de Stichting Bijenvrienden zijn de Nederlandse organisatoren van Wereld Bijendag. Zij organiseren verschillende activiteiten om meer aandacht te creëren voor de bijen.

Kijk wat je nog meer kunt doen