Zoeken

Heeft u vragen?

Neem hier contact met ons op. We helpen u graag.

Meest gezocht

Keurmerken en programma's

  www.smk.nl/certificatie/keurmerken-en-certificaten/

Over SMK

  www.smk.nl/over-smk/

Colleges van Deskundigen

  www.smk.nl/over-smk/colleges-van-deskundigen/

Contact

  www.smk.nl/contact/

SMK verduurzaamt de houtinkoop van Nederland

Gepubliceerd op: 19 september 2024

Het gebruik van duurzaam hout draagt bij aan het behoud van ecosystemen, biodiversiteit, het tegengaan van ontbossing en het bestrijden van klimaatverandering. Dat zijn de belangrijkste redenen waarom de Nederlandse Rijksoverheid zichzelf heeft verplicht om alleen nog duurzaam geproduceerd hout in te kopen. SMK ondersteunt de overheid bij deze missie via TPAC: de Toetsingscommissie Inkoop Hout.

Toetsing en advies

In opdracht van de overheid is bij SMK de Toetsingscommissie Inkoop Hout (TPAC) geïnstalleerd. Deze commissie toetst nationale en internationale houtcertificatiesystemen aan de ‘Nederlandse Inkoopcriteria voor duurzaam hout’ en brengt hierover advies uit aan het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW). Naast dat de opgestelde inkoopcriteria een leidraad vormen, hanteert TPAC heldere procedures om ervoor te zorgen dat haar beoordelingen transparant, betrouwbaar en controleerbaar zijn. 

Kritische blik 

TPAC beoordeelt de houtcertificatiesystemen FSC International, PEFC International, Keurhout en STIP op alle relevante criteria als positief. Dit wordt iedere vijf jaar opnieuw getoetst. Hout dat gecertificeerd is met deze keurmerken wordt door de overheid erkend als duurzaam geproduceerd hout. De positieve uitkomst van een toetsing is allerminst vanzelfsprekend: dankzij de kritische blik van TPAC hebben de houtcertificatiesystemen de afgelopen jaren belangrijke verbeteringen doorgevoerd ten behoeve van duurzaam bosbeheer en om zo in aanmerking te blijven voor de verkoop van hout aan de Nederlandse overheid. De impact is ook groot omdat niet alleen de Rijksoverheid de inkoopeisen voor duurzaam hout stelt, maar ook veel andere overheidsorganen, zoals gemeenten en waterschappen. Ook particuliere inkopers kunnen zich op basis van het TPAC-oordeel committeren aan een duurzamere houtinkoop.