SMK werkt samen met de Nederlandse overheid aan duurzamer bouwen
Gepubliceerd op: 20 augustus 2024SMK beheert sinds 2017 het openbare register voor duurzame en innovatieve (bouw)projecten. In dit Register Groenverklaringen kunnen potentiële kopers zien of hun beoogde nieuwbouwproject een Groenverklaring heeft en daarmee een duurzamere woning is. Met een Groenverklaring wil de Nederlandse overheid duurzaamheid en innovatie in de bouw stimuleren. Kopers komen hiermee in aanmerking voor rentekorting op hun hypotheek. Op dit moment zijn er 17.583 duurzamere woningen die aan de voorwaarden voldoen.
Duurzaamheidsimpact
Een woning krijgt een Groenverklaring als het voldoet aan de voorwaarden van de Regeling Groenprojecten. Zo moet de woning zeer energiezuinig zijn en voldoen aan de strenge BENG-eisen. Ook al het toegepaste hout moet 100% duurzaam zijn. Dankzij deze stimuleringsmaatregelen is de verduurzaming van de woningbouwsector aantoonbaar toegenomen. Het afgelopen jaar zijn er 2.246 duurzamere woningen bijgebouwd en steeds meer aannemers sluiten zich aan. De impact van Register Groenverklaringen vorig jaar:
Partner verantwoord ondernemen
Het Register Groenverklaringen is opgezet zodat voorafgaand aan de verkoop bekend is of een project voldoet aan de Regeling Groenprojecten. De bijbehorende rentekorting is op dit moment verkrijgbaar bij een hypotheek van de Rabobank. De wens is om hier meer banken bij aan te laten sluiten. SMK (Stichting Milieukeur) beheert het register. SMK werkt vaker met de Nederlandse overheid samen aan het stimuleren van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zo is SMK, naast het Register Groenverklaringen, ook aangesteld als uitvoerder van de toetsing van (inter)nationale certificatiesystemen voor duurzaam hout (TPAC) en als de bevoegde instantie (competent body) voor het Europese keurmerk EU Ecolabel.