Zoeken

Heeft u vragen?

Neem hier contact met ons op. We helpen u graag.

Meest gezocht

Keurmerken en programma's

  www.smk.nl/certificatie/keurmerken-en-certificaten/

Over SMK

  www.smk.nl/over-smk/

Colleges van Deskundigen

  www.smk.nl/over-smk/colleges-van-deskundigen/

Contact

  www.smk.nl/contact/

Topkeurmerk ‘On the way to PlanetProof’ beste vertrekpunt voor duurzaamheidsstandaard CBL

Gepubliceerd op: 3 april 2023

SMK (Stichting Milieukeur) werkt graag met haar topkeurmerk On the way to PlanetProof mee aan het vandaag gepresenteerde voorstel van Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) om te komen tot een breed gedragen duurzaamheidsstandaard en een goed verdienmodel voor deelnemende boeren en tuinders met de focus op versproducten van Nederlandse bodem (aardappelen, groenten, fruit, zuivel, eieren en vlees).

De beoogde duurzaamheidstandaard van CBL stelt dat de bodem in verduurzaming omhoog moet. Gezien On the way to PlanetProof voor AGF en zuivel het leidende topkeurmerk is, kan het ambitieniveau van het keurmerk die bodem zijn. SMK beschikt bovendien over de structuur om het keurmerk onafhankelijk te organiseren. SMK werkt ook graag samen met andere topkeurmerken, zoals Beter Leven van de Dierenbescherming.

SMK heeft als onafhankelijke stichting al meer dan 25 jaar ervaring met het beheer van breed gedragen duurzaamheidsstandaarden die onder andere voldoen aan de eisen die Milieu Centraal stelt aan Topkeurmerken. Bij On the way to PlanetProof zijn op dit moment meer dan 3000 boeren en tuinders aangesloten, veruit de grootste groep met een duurzaamheidskeurmerk in de sector. Vrijwel alle Nederlandse supermarkten maken ook gebruik van het keurmerk bij de inkoop van versproducten. Door gebruik te maken van de bestaande kennis, infrastructuur en systemen, wordt voorkomen dat een onbedoelde vertraging en kans op grootschalige uitval van nu deelnemende boeren en tuinders optreedt.

SMK stelt nu haar systeem achter het topkeurmerk On the way to PlanetProof branchebreed ter beschikking. SMK werkt daarvoor graag samen met alle andere betrokken stakeholders, zoals boeren, tuinders, voedselproducenten, verwerkers, foodservice, retailers, ngo’s, overheid, wetenschap en andere keurmerkorganisaties. SMK ziet met belangstelling uit naar een uitnodiging van CBL om hierover in gesprek te komen.