Zoeken

Heeft u vragen?

Neem hier contact met ons op. We helpen u graag.

Meest gezocht

Keurmerken en programma's

  www.smk.nl/certificatie/keurmerken-en-certificaten/

Over SMK

  www.smk.nl/over-smk/

Colleges van Deskundigen

  www.smk.nl/over-smk/colleges-van-deskundigen/

Contact

  www.smk.nl/contact/

Historie

SMK bestaat al ruim 30 jaar. In die tijd hebben we ons ontwikkeld tot een organisatie met diepgaande kennis van verduurzaming. Onze organisatie is begin jaren ’90 gestart met Milieukeur en als ‘Competent Body’ voor EU Ecolabel. Inmiddels beheren we 9 keurmerken en programma’s. Benieuwd naar alle hoogtepunten van ons bestaan? Bekijk de historie hieronder.

 

Mijlpalen

Altijd op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen? Meld u dan aan voor SMK Nieuws! 12 x per jaar ontvangt u de laatste updates, mijlpalen en nuttige informatie.

Aanmelden nieuwsbrief
SMK Nieuws
1992

In 1992 wordt SMK (Stichting Milieukeur) opgericht op initiatief van de ministeries VROM en Economische Zaken. De stichting ontwikkelt en beheert het Nederlandse keurmerk Milieukeur. Maar daar blijft het niet bij. SMK wordt door het ministerie van VROM óók aangewezen als ‘Competent Body’ voor het EU Ecolabel. Dat betekent dat SMK namens Nederland producten en diensten voor het keurmerk certificeert en bijdraagt aan de ontwikkeling van nieuwe (en herziene) eisen.  

1995

Milieukeur komt beschikbaar voor agrofoodproducten. Een enorme mijlpaal waardoor Milieukeur ook voor voeding  beschikbaar is. De start naar duurzamere productie en consumptie is gezet.

1999

SMK ontwikkelt een nieuw keurmerk voor duurzamere kassen: Groen Label Kas (GLK). Tuinbouwkassen met een certificaat hebben een lagere milieubelasting dan vergelijkbare kassen. Bovendien kunnen tuinders met dank aan GLK deelnemen aan de overheidsregelingen MIA en Vamil en de Regeling Groenprojecten. Ook komen keurmerkhouders in aanmerking voor een BL Plus lening onder Borgstellingskrediet voor de Landbouw. 

2004

De stichting ontwikkelt de Barometer Duurzaam Terreinbeheer. Dit certificatiesysteem helpt bedrijven en diensten (zoals gemeenten) met een duurzamer beheer van openbare ruimtes. Er is in eerste instantie op 3 duurzaamheidsniveaus te certificeren: brons, zilver en goud. Inmiddels is dit alleen nog zilver en goud, waarbij zilver aantoont dat terreinbeheerders en uitvoerders duurzamere onkruidbestrijding op verhardingen en groene terreinen toepassen. Gouden terreinbeheerders doen daar nog een schep bovenop. Zij zorgen, naast de eisen van het zilveren niveau, voor duurzame inkoop van onder andere groenmateriaal zoals planten en bomen en een schone buitenruimte. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van graffiti, afvalbeheer en terugdringing van hondenpoep.

2006

Een nieuwe aanwinst in het rijtje keurmerken: Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV). Veehouders met een MDV-stal hebben een stal met een lagere milieubelasting. Om hiervoor te certificeren, gelden er maatregelen voor diergezondheid en dierenwelzijn. Veehouders die het certificaat behalen, kunnen deelnemen aan de fiscale regelingen MIA en Vamil en in aanmerking komen voor het Borgstellingsfonds (Borgstelling MKB-landbouwkredieten). Ook is er een koppeling met Regeling Groenprojecten.

2010

SMK groeit door. Inmiddels kunnen bloemisten zich certificeren en brons, zilver of goud niveau behalen met de Barometer Duurzame Bloemist. Ook is het een belangrijk jaar voor duurzaam hout. De overheid heeft zichzelf opgelegd vanaf dit jaar alleen nog duurzaam hout in te willen kopen en heeft daarom de Toelatingscommissie Inkoop Hout (TPAC) opgericht. SMK organiseert de toetsing van houtcertificatiesystemen voor TPAC.  

2015

Directrice Regien van der Sijp draagt het stokje van SMK over naar Gijs Dröge. De missie van SMK is en blijft onveranderd: het ontwikkelen, beheren en toetsen van transparante criteria om zo duurzamer produceren en consumeren mogelijk te maken. De inzet is wel om met de instrumenten meer impact te maken. 

2016

Milieukeur Plantaardig breekt door. Na vele jaren inzet van SMK en sterkere oriëntatie op de markt, hebben supermarkten in 2016 besloten op grote schaal het aardappelen-, groenten- en fruitschap te verduurzamen en daarvoor in het bijzonder de Milieukeur criteria te willen toepassen. Ook vinden er diverse initiatieven vanuit de retail plaats om sierteeltproducten te verduurzamen. 

Daarnaast start Fleurop met de Barometer Duurzame Bloemist. De organisatie streeft ernaar om een landelijke dekking te realiseren met circa 100 gecertificeerde bloemisten. Eerder hebben de Duurzame Bloemisten Groep en FloraNL zich hiervoor al gecommitteerd. 

2017

SMK bestaat 25 jaar! En dat gaat niet ongemerkt voorbij. Tijdens het feestelijke symposium heeft SMK een verrassende onthulling: Milieukeur krijgt voor de plantaardige producten een nieuwe, internationale naam: On the way to PlanetProof. Daarnaast vinden er flinke herzieningen van de certificatieschema’s plaats voor Milieukeur en Groen Label Kas.  

Mooi moment ook om stil te staan bij de inmiddels 9 beheerde en ontwikkelde keurmerken, trots te zijn op de rol van Competent Body voor EU Ecolabel én Register Groenverklaringen en TPAC te mogen faciliteren en toetsen. Volledig duurzaam is onze productie nog niet, maar SMK bewijst het kompas te kunnen bieden naar verduurzaming. 

 

2018

Op verzoek van twee zuivelbedrijven start SMK met de ontwikkeling van een certificatieschema voor melk. Aan het eind van het jaar is dit gereed en vlak voor kerst ligt de eerste On the way to PlanetProof melk in de winkel.

Ook start SMK voor de Rabobank met de uitvoering van de Groenregeling: een regeling waarbij kopers na de koop van nieuwbouwwoningen een korting op de hypotheek verkrijgen als de woning voldoet aan energie-eisen en de toepassing van duurzaam hout.

2020

De miljardste liter duurzamere geproduceerde melk met het keurmerk On the way to PlanetProof is overhandigd aan minister Schouten. Het is minister Schouten opgevallen dat On the way to PlanetProof in zo’n korte tijd zo zichtbaar is de supermarkt. “Het is ontzettend knap dat de bekendheid van het keurmerk zo snel is gegroeid. Het is een gevestigde naam in Nederland en het staat ergens voor, dat is duidelijk.”

Eind dit jaar introduceerden we op verzoek van Florint (de internationale organisatie van nationale bloemistenorganisaties)  ‘Sustainable Florist’. Dit is de internationale versie van het Nederlandse certificatieschema Barometer Duurzame Bloemist.

2021

SMK ontwikkelt een Maatlat voor paardenstallen. De MDV voor integraal duurzamere paardenstallen zorgt voor verduurzaming door middel van maatregelen die bij de nieuwbouw of verbouw van de stallen kunnen worden genomen. Bij het voldoen aan die maatregelen kan het MDV-certificaat worden uitgereikt.

Daarnaast introduceert SMK dankzij veel interesse van Duitse bloemisten de Duitse versie van de Barometer Duurzame Bloemist: de Nachhaltiger Florist.

Missie & Visie

Samen met belanghebbenden hebben we één groot doel voor ogen.

Benieuwd welk doel dat is? Lees verder.

Lees meer

Keurmerken en certificaten

We beheren er 9, certificeren voor 1 en toetsen en faciliteren er 2.

Bekijk onze programma’s.

Lees meer

Organisatiestructuur

SMK bestaat al bijna 30 jaar, maar niet zonder haar directeur, Raad van Toezicht, Colleges en medewerkers.

Leer onze organisatie kennen.

Lees meer